12 265 00 75 / 606 747 371

A K T Y W N O Ś Ć   F I Z Y C Z N A !

Taki wniosek wynika z najnowszej piramidy żywieniowej opublikowanej kilka dni temu przez Instytut Żywności i Żywienia. Regularna aktywność fizyczna łącznie z dobrze zbilansowanym żywieniem pozwala zapobiec rozwojowi bardzo niebezpiecznej dla naszego zdrowia zarówno nadwagi, jak i otyłości.

Drugą ważną zmianą (w porównaniu do poprzedniej piramidy żywieniowej) jest zwrócenie szczególnej uwagi na picie odpowiedniej ilości wody. Woda należy do niezbędnych składników pokarmowych i musi być dostarczana do organizmu regularnie i w odpowiednich ilościach. Niedostateczna jej podaż szybko prowadzi do odwodnienia i związanej z tym mniejszej wydolności fizycznej, zaburzeń funkcji poznawczych oraz dolegliwości m.in. ze strony układu moczowego, krwionośnego, pokarmowego. Należy pić CO NAJMNIEJ 1.5 L WODY DZIENNIE.

W nowej piramidzie zwrócono także uwagę, że to warzywa i owoce (a nie produkty mączne jak było dotychczas) powinny być podstawą naszego żywienia. Dostarczają bowiem wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory oraz wydłużają długość życia człowieka. Z tych powodów warzywa i owoce w Piramidzie Zdrowego Żywienia 2016 znalazły się u jej podstawy. Zatem – KANAPKOM MÓWIMY DOŚĆ.

Kolejną ważną zmianą jest umieszczenie w Piramidzie ziół, które nie tylko poprawiają smak potraw, dostarczając jednocześnie wielu prozdrowotnych składników, lecz także mogą pomóc w redukcji spożycia soli. Można nimi bowiem zastąpić sól kuchenną, która jest traktowana jako „cichy zabójca” i w dużej mierze odpowiada za zawały serca i udary mózgu.

W punktach obecne zalecenia brzmią następująco:

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny)
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz, we właściwych proporcjach – ¾ warzywa, ¼ owoce
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Mleko i przetwory mleczne posiadają wiele prozdrowotnych walorów, są idealnym źródłem wapnia, białka oraz witamin: B1 , B2 , B6 , B12, kwasu foliowego, witaminy A i magnezu. Równocześnie dostarczają stosunkowo mało kalorii.
  5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0.5 kg/tydzień). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami i orzechami (zwróć uwagę na przekreśloną kostkę cukru na infografice!)
  8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak potraw.
  9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1.5 l dziennie.
  10. Nie spożywaj alkoholu.

data wpisu:2016.01.29

więcej: www.izz.waw.pl